Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Jeweled Rice fra Iran

Jeweled rice eller Javaher Polow, er en fargerik risrett fra Iran, som ofte serveres i bryllup. Fargene, smakene og balansen mellom sødme og syre, crisp og soft, gjør dette til en helt spesiell opplevelse. Den tar litt tid å tilberede, men du verden for en smaksbombe.


Dette trenger du:

  • ½ dl usaltede og skrelte pistasjnøtter
  • ½ dl skåldede mandler
  • 5 dl basmati ris
  • 1 appelsin
  • 1 dl sukker
  • 2 middels store gulrøtter, skrelt og kuttet i tykke strimler
  • ½ dl tørkede gojibær
  • ½ dl rosiner
  • ¼ ts safrantråder
  • 2 ss usaltet smør
  • 4 ss olivenolje
  • 1 løk, finhakket
  • ¼ ts kardemomme
  • ¼ ts spisskummen
  • ¼ ts gurkemeie
  • Himalayasalt


Fremgangsmåte:

Fordel pistasjnøttene over et bakepapir på en stekeplate, ristes i stekeovn på 180° i ca. 4 minutter. La de kjøle seg litt ned og kutt i grove biter.

Legg mandlene på den samme stekeplaten og rist dem på den samme temperaturen til de begynner å bli så vidt litt gyldne, 5 – 8 minutter.

Skyll risen i kaldt vann over et dørslag en stund til vannet renner ut klart. Kok risen i en stor kjele, 6 – 7 minutter. Skyll så risen under kaldt vann igjen og spre den ut over et bakepapir. La den avkjøles.

Skjær av den ytterste delen av appelsinskallet og skjær den i tynne skiver.

Kok opp 2,5dl vann i en liten kjele og rør inn sukkeret til det er helt løst opp. Tilsett appelsinskall og gulrotstenger, reduser varmen og la det småkoke til gulrøttene er myke. Rør av og til. Hell ut vannet/sirupen og sett til side.

Bløt opp gojibærene i en liten bolle med varmt vann i ca. 10 minutter. Hell av og sett til side.

Varm opp smør og 1 ss olivenolje i en stor panne på middels varm plate. Tilsett finhakket løk og salt. Rør ofte og stek forsiktig til løken blir gylden og myk. 8 – 10 minutter. Tilsett kardemomme, spisskummen, gurkemeie og 1 ss bløtlagt safran. La det steke i ytterligere 1 minutt.
Reduser varmen ytterligere og tilsett gojibærene og rosiner og stek videre i ca. 3 minutter. Rør ofte. Tilsett så nøtter og appelsinskall/gulrot-blandingen. Smak til med salt og sett til side.

Varm 3 ss olivenolje i en stor kjele på middels varme. Tilsett halvparten av risen og fordel jevnt over bunnen av kjelen. Legg så over frukt-og nøtteblandingen og til slutt et lag med den resterende risen på toppen. Legg et rent håndkle over toppen av kjelen, sett på lokket og fest det med strikker for å hindre dampen å slippe ut av kjelen. Varm opp kjelen og la det hele koke i 5 – 8 minutter. Reduser temperaturen til lav og la det koke forsiktig videre i 30 – 40 minutter uten å ta av lokket.

Bryt den stekte risen i grove biter og bland den sammen med resten når du serverer.

Helios økologisk olivenoljeSupernature GojibærHelios Himalayasalt

Helios KardemommeHelios SpisskummenHelios Gurkemeie

 

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn