Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Fakta om olivenolje

Alle som har smakt virkelig god olivenolje vet at det er virkelig kvalitetsforskjeller på olivenolje. Olivenolje er nesten som vin når det gjelder kvalitetsforskjeller. Du har kanskje besøkt en god restaurant og dippet nybakt brød i olivenoljen før maten og da skjønner du hva vi mener.

Selv om olivenolje er et relativt enkelt produkt, er det mange faktorer som spiller inn. For å velge riktig olivenoljen som passer til ditt budsjett, trenger du litt innsikt.


Ulike typer olivenolje

Det er fire ulike typer olivenolje


Extra virgin olivenolje

Dette er den beste typen, selv om kvalitet, smak og pris varierer mye mellom ulike merker og produsenter. Extra virgin olivenolje lages naturlig ved førstegangs kaldpressing uten å varme opp og uten å bruke noen form for kjemikalier.


Virgin olivenolje

Denne lages egentlig på samme måten som extra virgin oljen, men den har noen mindre «smaksfeil». Denne typen er ikke vanlig i Norge.


Olivenolje

Dersom det bare står olivenolje på etiketten, er det en blanding av raffinert og virgin olivenolje. Den raffinerte oljen er i utgangspunktet laget av virgin olivenolje som har hatt en uønsket smak eller lukt. Gjennom kjemiske prosesser er smaks- og luksstoffene fjernet. Deretter tilsettes en bitte liten del kvalitesolje for å litt smak og farge.

Det er Extra Virgin som er den beste oljen og for å få den betegnelsen, må oljen tilfredsstille en del bestemte analysestandarder og tillegg bli godkjent av et akkreditert smakspanel.


Er olivenolje sunt?

All olivenolje er sunn, men jo mer smak jo mer potensielle helsegevinster kan du som regel regne forvente. Næringsverdiene i olivenolje er primært knyttet til fettypene og innholdet av polyfenoler.
Olivenolje inneholder 70 – 85% oljesyre, en enumetted fettsyre. Oljesyre bidrar til å senke kolesterolnivået i blodet og til å redusere risikoen for hjerte- karsykdommer, så jo mer oljesyre, jo bedre.

Extra Virgin inneholder dessuten mest polyfenoler som er antioksidanter og som har vist seg å bidra til økt elastisitet i arterieveggene. Også smaken på olivenolje har i stor grad sammenheng med polyfenolene. Så ikke bli skremt av den til dels kraftige og litt bitre smaken på noen olivenoljer. Disse skyldes sannsynligvis høypotente polyfenoler som har enorme antioksidative egenskaper.
Handletips

Selv om fargen er det første du kan observere ved olivenoljen, er det ikke nødvendigvis en kvalitetsindikator. Gode olivenoljer kan variere fra lys gule til mørk grønne. Fargen har sammenheng med typen olivener som er brukt, hvor de er dyrket og når de er høstet. Disse faktorene påvirker også smaken, som jo er en viktig egenskap selvfølgelig.


Se etter følgende når du handler olivenolje:


Mørke glass

UV-lys, fluoriserende lys og varme får olivenolje til å degraderes raskere. Lyst glass og plastflasker gjør at denne prosessen går raskere mens mørke glass beskytter oljen.


Intense dufter og smak

Unngå oljer som dufter og smaker muggent, harskt, fettete eller metallisk. Oljen bør ha en fruktig eller grøn aromaprofil, som for eksempel nyslått gress, epler, bananer, mandler eller artisjokk. Oljen bør føles crisp og ren i munnen og ikke etterlate et fett lag.


Høstingsdato

Tidspunktet for når frukten er høstet, hvis det står på etiketten, er den beste indikatoren for hvor fersk oljen er. I motsetning til vin, blir ikke olivenolje bedre med tiden. Den vil ha mest smak tett opp til innhøstingsdatoen, men bør normalt kunne bevare mye av smaken i 18 – 24 måneder, forutsatt at forseglingen ikke er brutt og
glasset har vært oppbevart skikkelig.


Lage mat med olivenolje


Til tross for hva du kanskje har lest og hørt, så kan du fint lage mat med extra virgin olivenolje. Det gjelder både ovnsbaking, grilling og steking i panne.

Det er mange myter knyttet til steking med olivenolje og det er for det meste feil. Olivenoljer (også extra virgin) tåler fint høye temperaturer. Røykepunktet på en god olivenolje ligger på omtrent den samme temperaturen som rapsolje (rundt 220 grader) og dette er høyere enn de fleste steketemperaturer. Husk at selv om ovnen din er innstilt på 250 grader, så vil ikke maten du steker oppnå så høy temperatur.
I tillegg har nyere undersøkelser vist at røykepunktet ikke er den beste indikatoren på en oljes egenskaper når du steker. Oljens stabilitet mot frie radikaler (også kjent som oksidasjon) er viktigere. Og oljesyren og antioksidantene i olivenoljen bidrar til å stabilisere den.


Vær kreativ med olivenolje


Olivenolje kan brukes akkurat som alle andre oljer. Hell over noen dråper extra virgin olivenolje på alt fra salater, grønnsaker og kjøtt. Du kan også forsøke å matche smaksprofilen i olivenoljen til retten. Kraftigere oljer passer best til lamm, oksekjøtt, stekte grønnsaker og til capresesalat (tomat/mozzarella). Mildere retter som fisk, kylling og bakevarer trenger kanskje en mildere variant.
Prøv også å ta litt olivenolje med litt kraftig smak over iskrem. Det vil fremheve sødmen i isen. «Gelato con olio e sale” er en klassisk italiensk dessert med iskrem, olivenolje og salt. Hvorfor ikke prøve?


Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn