Søtningsmidler
Sukker finnes naturlig i mange råvarer. Det er ikke nødvendigvis et problem. Når vi spiser frukt, bær korn og melkeprodukter, får vi nemlig også fiber og mange næringsstoffer som kroppen trenger. Men tilsatt sukker bør vi være på vakt mot. Dette tilfører bare energi og ikke noe annet kroppen kan nyttiggjøre seg. Tilsatt sukker får vi særlig gjennom brus, energidrikker, kjeks, kaker, boller, frokostblandinger, yoghurt og mange prosesserte matvarer som ketchup, supper, sauser, dressinger, makrell i tomat og syltetøy, m.m. I tillegg kommer sukker vi bruker i matlagingen hjemme.
Det er en direkte sammenheng mellom mengden tilsatt sukker og sykdommer og lidelser som overvekt, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer. Derfor bør ikke inntaket av tilsatt sukker utgjøre mer enn 10% av det totale kaloriinntaket. Gjennomsnittet i Norge er 13% og mange barn og unge ligger langt over.
I tillegg til å velge mer uprosessert mat og unngå sukrede drikkevarer, er det lurt å bruke alternative søtningsmidler. Alle produktene i denne kategorien er naturlige og er sunne alternativer til sukker.