Sesam-mel fettredusert, 250g
Proteinrikt, nøttefritt, glutenfritt mel. Lite karbohydrater og rikt på proteiner, fiber og sunne fettsyrer. Delikat nøtteaktig og lett sødmefull smak gjør at sesammel passer veldig bra i søt bakst. Fungerer også fint til jevning av sauser og gryteretter.
Sesammel er et annerledes glutenfritt mel
Sesamel lages av avskallede, fettreduserte sesamfrø, som dyrkes i subtropiske strøk i Afrika og Asia. Før frøene males opp til mel, trekkes fettet ut ved kaldpressing. Derfor sier vi at melet er fettredusert. Sesammel er rik på proteiner og mineraler som jern, sink og magnesium.
Sesammel er naturlig glutenfritt og et veldig fint alternativ til de som allergiske mot nøtter og kokos. For lavkarbotilhengere er sesamnøtter en superstjerne pga. det høye innholdet av næringsstoffer og sunne fettsyrer.
Sesammel er også rikt på fiber, vitaminer og mineraler. 75g sesammel vil alene dekke 1/3 av dagsbehovet for fiber og hele dagsbehovet for både magnesium og sink. Les mer om fiber i kosten her. (https://www.helsefreak.no/blog/18_derfor-trenger-du-fiber.html)
Hvorfor fettredusert?
Men hvorfor fjernes deler av fettet fra sesammelet? Vel, når fettet reduseres, blir melet mer likt vanlig mel til baking. Og med 20g fett, 6g karbohydrater (hvorav null sukker) og 15g fiber, har sesam faktisk ingen netto karbohydrater. Så selv fettredusert sesammel faller inn under lavkarbodietten og den er veldig nyttig i baking.
Sesammel til jevning
Sesammel er en god emulgator, dvs. den binder og stabiliserer olje i matlagingen. Det gjør den også perfekt til å lage kremete sauser og supper for eksempel. Det høye naturlige proteininnholdet gjør den populær som en boost i baking og den kan også fint erstatte vanlig proteinpulver i smoothies.
Smak
Sesammel har en mild, nøtteaktig sødme og passer derfor bra all søt bakst.
Ingredienser
Avskallede, malte sesamfrø. Fettredusert ved kaldpressing
Nettovekt: 250 gram
Næringsinnhold
Pr. 100 g | % av RI* | |
Energi | 1741 kJ/ 416 kcal | |
Fett | 20 g | |
- hvorav mettet fett | 3 g | |
Karbohydrater | 6 g | |
- hvorav sukker | 0 g | |
Kostfiber | 15 g | |
Protein | 46 g | |
Salt | 0 g | |
Magnesium | 810 mg | 231 % |
Kalsium | 390 mg | 49 % |
Sink | 12 mg | 133 % |
Jern | 10 mg | 110 % |
*RI = referanseinntak
Referanseinntak angir hvilke mengder vitaminer og mineraler som er tilstrekkelig til å gi et godt næringsinntak for en voksen gjennomsnittsperson. Verdiene er ment å fungere som rettesnor for et sunt kosthold, men er ikke som individuelle kostråd.
Bruk
Den milde nøttesmaken og delikate sødmen gjør sesammel perfekt til søt bakst. I baking kan du erstatte opp til en fjerdedel av vanlig mel i oppskrifter, men anbefalt andel er 8 – 10%. I oppskrifter der det står glutenfritt mel kan sesammel erstatte hele mengden som trengs.
Som alltid ved erstatninger i oppskrifter, anbefaler vi at du eksperimenterer deg frem for å få de beste resultatene.
Legg til en produktomtale