Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Melatonin

Flere og flere forskningsresultater bekrefter det vi lenge har trodd, at søvn er superviktig for helsen. Det er under søvn at de fleste prosessene i kropp og hjernen lades opp restitueres. Stoffskifte, hormonsystemet, immunforsvaret og en rekke kognitive prosesser påvirkes betydelig av søvn. Og uten en tilstrekkelig mengde, syv til ni timer per natt, kan du oppleve alt fra dårlig konsentrasjon til svekket immunforsvar og overvekt.

Ca. en tredjedel av alle voksne har jevnlig problemer med søvn. Derfor er det ikke så art mange tyr til ulike hjelpemidler. I den senere tiden har melatonin blitt en av mest populære kosttilskduddene som brukes mot søvnproblemer.

Hvordan fungerer melatonin?

Melatonin er et hormon som dannes i epifysen i hjernen. I løpet av dagen er hormonet inaktivt mens andre hormoner sørger for at du er våken og konsentrert. Når solen går ned, starter uskillelsen av hormonet og nivåene når en topp en gang midt på natten. Det er ikke klart hvordan melatonin virker, men det påvirker døgnrytmen og bidrar til at du får sove.

Men alder, stress, nattskift, overvekt og en ddel andre faktorer kan svekke kroppens melatoninnivåene, noe påvirker søvnmønsteret negativt.

Melatonin som kosttilskudd kan bidra til å gi naturlig nivåer av hormonet og på den måten bidra til bedre nattesøvn. Det kan hjelpe mot søvnløshet og til å sovne litt raskere og til å unngå at man forskyver døgnrytmen (forsinket søvnfaselidelse). Dessuten kan tiden du tar melatonin ha stor innvirkning på effekten. Hvis du tar melatonin midt på dagen, for eksempel, kan det hende du ikke ser mye av en effekt i det hele tatt. Ofte bør derfor melatonin tas tidlig på kvelden, for eksempel klokken 19.

Melatonin regnes som et trygt og bivirkningsfritt preparat. Selv om det hovedsakelig anses som trygt ved modererte doser (1-3 mg) i døgnet, kan noen oppleve slapphet neste morgen, samt svimmelhet, hodepine og døsighet.

Likevel kan det være et utmerket alternativ for å få seg en solid natts søvn. Men det er noen få ting du bør ta hensyn til før du prøver det ut:

God almenntilstand

Søvnproblemer kan noen ganger skyldes en underliggende medisinsk tilstand. Angst, nevrologiske problemer, medisiner kan påvirke evnen til å sovne. Snakk med helsepersonell hvis søvnproblemene dine vedvarer i mer enn fire uker, eller hvis de begynner å gå ut over daglige oppgaver og aktiviteter. Fastlegen din vil også kunne fortelle deg om melatonin går fint i forhold eventuelle medisiner du tar.


Vurder melatonin-rik mat for å supplere

Pistasjenøtter, fisk, melk og goijbær er alle gode kilder til melatonin. Det samme gjelder Tart Cherry. Noen studier tyder på at den melatoninrike juicen kan bidra til avslapning.

Ta riktig dose – og til rett tid

En til tre milligram er vanligvis den beste doseringen med melatonin, og bør tas omtrent to timer før du planlegger legge deg. Vær også oppmerksom på at melatonin kan være vanedannende. Når dosen du opprinnelig begynte med slutter å fungere, er det lett å øke dersom effekten uteblir. Dette kan føre til en avhengighet og det vil du selvfølgelig unngå.

Sunn livsstil

Søvn er en viktig – men det samme er et godt balansert kosthold, tilstrekkelig trening, sosial omgang med venner og familie, redusert stress og hydrering. En generelt god helse og almenntilstand kan bidra til at bruken av melatonin blir enda bedre.

Velg et anerkjent merke

Kosttilskudd trenger ikke de samme godkjennelsene som legemidler. Og alle melatoninprodukter som finnes der ute er ikke nødvendigvis like bra. Gå for anerkjente merker.


Anbefalte produkter:

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn