Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

5 viktige fiberkilder

Hvorfor er fiber så viktig?

Først og fremt bør du vite hva det er - det er faktisk et karbohydrat (ingen fare for de som følger lavkarbodietten) som finnes i plantebaserte råvarer. Men i motsetning til annen stivelse, er fiber ikke lett fordøyd av kroppen; det skaper et klumpete stoff i fordøyelseskanalen. Denne tette konsistensen hjelper kroppen vår på flere måter: det bidrar til metthetsfølelse (som kan føre til at du spiser mindre) og til å bremse fordøyelsen for å forhindre blodsukkeret går rett til værs. I tillegg bidrar fiber til et sunt hjerte ved at det kan gi sunne kolesterolnivåer og sist men ikke minst, fiber bidrar til å presse mat gjennom fordøyelsessystemet ditt, og gir med den en sunn tarmfunksjon.


Hvilke matvarer er rik på fiber?

De gode nyhetene er at fiber finnes ofte i matvarer som er fullpakket med andre næringsstoffer! Selv om det finnes i mange matvarer, har disse fem råvarene høyere mengder fiber sammenlignet med andre matvarer.


Frukt

All frukt inneholder fiber i tillegg til mange ulike næringsstoffer. Frukt som er spesielt rik på fiber er blant annet mango, guava, bringebær, epler og pærer. Og ikke minst avokado. En halv middels avokado gir 5 gram fiber!

Husk at hele frukt gir mer fiber enn berabeidede varer av frukt. Et middels stort eple for eksempel inneholder ca 3-4 gram fiber, mens eplejuice inneholder 0 gram fiber.


Grønnsaker

Grønnsaker er en utmerket kilde til fiber og er ofte også kalorifattige. Høyfiber-grønnsaker er blant annet artisjokk, gulrøtter, rødbeter, brokkoli og blomkål.


Fullkorn


Hele korn er korn i sin opprinnelige form. Fullkorns havre, fullkorns hvete, quinoa, bokhvete og hirse er gode eksempler. Prøv å finne produkter med minst 3 gram fiber per porsjon.

Fordeler med fullkorn (utover fiberinnholdet selvfølgelig) er at de bidrar til et sunt hjerte bed å at de bidrar med B-vitaminer og mineraler som magnesium.


Belgfrukter


Bønner og linser er flotte råvarer for kostholdet ditt. Gjør det til en vane å tilsette bønner og linser til gryteretter, taco og salater, eller bruk dem til og med som kjøtterstatning. Linsesuppe er helt nydelig for eksempel.


Nøtter og frø

Nøtter og frø gir naturlig fiber samtidig som det er en god kilde til sunne fettsyrer. Pass bare på å holde deg til porsjonsstørrelser da det er lett å overspise på disse små matvarene. Kombiner nøtter og frø for å lage en turblanding eller spis en håndfull nøtter eller frø med et stykke hel frukt for en næringsrik, fiberfylt snack.


Ting du bør vite om fiber

Når du øker ditt daglige fiberinntak, er det viktig å huske å drikke tilstrekkelige mengder vann. Vann vil hjelpe fiber med å gjøre jobben sin mer effektivt og bidra til å forhindre potensielle bivirkninger av økt fiberinntak, for eksempel forstoppelse. Det anbefales at kostfiberinntaket bør ligge rundt 30 g per dag hos friske voksne.Aktuelle produkter

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn