Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Fakta om vitamin C

Tiden er definitivt inne for å gjøre det man kan for å støtte immunforsvaret – som for eksmepel å holde avstand, vaske hendene ofte og få nok søvn. Et variert kosthold er også viktig. Og kanskje er det en ekstra grunn til å passe på at man får i seg nok c-vitaminer for å hjelpe immunforsvaret.


C-vitaminer, hva er det egentlig?

Vitamin C, også kjent som askorbinsyre, er et vannløselig vitamin som særlig finnes i sitrus, bær og grønnsaker. Den beskytter cellene mot oksidative skader, det vil si at den fungerer som en viktig antioksidant og på den gir den generelle helsegevinster. C-vitaminer er også nødvendig for at kroppen skal danne kollagen, som er viktig for knokler, brusk og sener, og det kan også være til nytte for immunsystemet, som beskytter mot bl.a. virus og bakterier.

Bethovet for C_vitaminer økes ved fysisk stress.


De beste kildene

Fordi vitamin C er vannløselig blir den ikke lagret i kroppen og mennesket er en av få arter som ikke klarer å danne C-vitamin selv. Derfor må kroppen tilføres vitaminet jevnlig. Mat som er rik på C-vitaminer er fargerike frukter, bær og grønnsaker som appelsiner, sitron, grapefrukt, jordbær, kiwi, gojibær, tomater, poteter og brokkoli.


Tips for bruk av vitamin C kosttilskudd

Kosttilskudd kan være en god måte å sikre seg at du får tilstrekkelig av dette viktige vitaminet, for eksempel hvis kosten din ikke består av nok c-vitamin rik mat. I såfall bør du tenke på disse retningslinjene:
For det første, pass på å ikke ta for mye C vitaminer på en gang. For høye doser med C-vitaminer gjør at kroppen rett og slett vil kvitte seg med overskuddet og det kan gi fordøyelsesbesvær og diare. Det beste er å fordele inntaket over små doser ad gangen.
For det andre, husk at Vitamin C er en syre. Personer som er ømfintlig for syre kan oppleve økt irritasjon med blant annet halsbrann. Derfor anbefales det å ta c-vitamin i bufret form, dvs. at den er koblet til et mineral som gjør at kosttilskuddet blir syrenøytralisert. C-vitaminer i bufret og syrenøytralisert form beskrives med tilleggsbetegnelsen askorbat. Ofte er C-vitamin bufret med mineralet magnesium og kalles da for kalsiumaskorbat. Da får man i tillegg kalsium på kjøpet.

Hvor mye C-vitaminer trengs?

Myndighetene opererer med såkalt referanseinntak. Dette sier noe om hvor mye som er tilstrekkelig til å gi et godt næringsinntak for en voksen gjennomsnittsperson. Dette er verdier som gjelder i hele EØS-området, og er ment til å fungere som rettesnor for et sunt kosthold, men er ikke ment som individuelle kostråd.

For C-vitaminer er referanseinntaket satt til 80 mg per dag for en voksen person. Gravide og ammende har et noe høyere behov.

En del kosttilskudd inneholder mer enn referanseinntaket.

Myndighetene har også satt en øvre grense for daglig inntak og det er 1000 mg. Det er ikke vist helseskadelige effekter av store doser vitamin C hos normalt friske personer. Langvarig inntak av store doser kan likevel være skadelig for utsatte grupper.



Den beste måten å ta C vitaminer som kosttilskudd

Vitamin C som kosttilskudd bør tas sammen med vann fordi det er et vannløselig vitamin. Kosttilskudd med C-vitaminer finnes bade tabletter, kapsler, tyggbare vingummi eller pulver som kan blandes i drikke eller mat.

For å unngå mulige fordøyelsesproblemer, begynn med en lav dose og øk eventuelt forsiktig over tid.


Anbefalte produkter med C-vitamin:

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn