Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Søt men farlig

Hva er "tilsatt sukker"?

Sukker finnes naturlig i alle råvarer med karbohydrater. Frukt, bær, grønnsaker, korn- og melkeprodukter inneholder sukker, i form av fruktose (fruktsukker), glukose (druesukker) og laktose (melkesukker). Uprosessert mat som inneholder sukker kan være helt ok. Disse matvarene gir oss nemlig også fiber, vitaminer, mineraler, proteiner og antioksidanter. Sukkeret vi får med oss på kjøpet fordøyes dessuten sakte og gir begrenset blodsukker stigning, selv om dette kan variere en del.

Tilsatt sukker derimot kan gi oss betydelig problemer. Og husk at tilsatt sukker er ikke bare sukkeret du selv tilsetter i maten hjemme, men i enda større grad sukker som produsenter og serveringssteder tilsetter for å gi mer smak, konsistens, farge og holdbarhet. De største kildene til tilsatt sukker finner vi i brus, sukrede energidrikker, yoghurt, frokostblandinger, godterier, søte kjeks, søte bakevarer, ferdigsupper, ketchup og det meste av prosessert mat. Tilsatt sukker bidrar ikke med viktige næringsstoffer, kun energi.


Hvor mye sukker kan man spise?

Helsedirektoratet anbefaler at tilsatt sukker begrenses til maks 10% av det daglige energiinntaket. I praksis betyr dette 60 – 70 g pr. dag for menn og 50 – 55 g pr. dag for kvinner med stillesittende arbeid og begrenset fysisk aktivitet. En halvliter brus inneholder 50g tilsatt sukker og 100g melkesjokolade gir 45g sukker. Over halvparten av barn og unge, og ca. 20% av voksne får i seg mer tilsatt sukker enn anbefalt. 

Du finner lett ut hvor mye sukker maten inneholder. Næringsdeklarasjon på baksiden at matvarene skal opplyse dette. Se etter «sukkerarter».

I gjennomsnitt spiser nordmenn for mye tilsatt sukker, ca. 13% av det totale energibehovet kommer i dag fra tilsatt sukker. Over halvparten av barn og unge, og om lag en av fem voksne, har et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt.


Hva gjør tilsatt sukker med kroppen?

Det er godt kjent at for mye sukker øker risikoen for vektøkning, overvekt, fedme og diabetes type 2. Sukkerinntak øker også risikoen for hull i tennene og infeksjoner og betennelse i tannkjøttet. Men ikke alle er klar over sammenhengen mellom sukker og hjertesykdommer.

I en studie fra 2014, som ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet JAMA Internal Medicine, ble det dokumentert en klar sammenheng mellom høyt sukkerinntak og risikoen for å dø av hjertelidelser. Studien viste at personer som fikk 17 – 21% av kaloriene fra tilsatt sukker hadde 38% økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. Jo høyere inntak av tilsatt sukker, jo høyere risiko for hjertesykdom.

Hvordan sukker påvirker hjertehelsen er ikke 100% sikkert, men det kan virke som det er noen viktige indirekte sammenhenger. Blant annet kan for mye sukker overbelaste leveren. Sukker prosesseres av leveren på samme måten som alkohol og omdanner karbohydratene til fett og det kan føre til skadelig opphopning av fett i leveren.

For mye sukker i kosten kan også øke blodtrykket og øke betennelser i kroppen, begge risikofaktorer knyttet til hjertesykdommer.


Hvordan begrense mengden tilsatt sukker

Heldigvis er det enkelt å begrense mengden av tilsatt sukker.

  • Velg vann som tørstedrikk
  • Unngå drikker med mye sukker til hverdags
  • Begrens sjokolade og smågodt, bruk små serveringsskåler
  • Husk at frokostblandinger, kaker, muffins, boller og kjeks kan inneholde mye sukker
  • Bruk sunnere alternativer til vanlig strøsukker som sukrin gold, sukrinsiruptagatesse, lønnesirup eller steviadråper.

 

 Foto: Sharon McCutcheon og Dane Deaner /Unsplash

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn