VERMONT økologisk lønnesirup, 330g
Økologisk lønnesirup fra Canada er et rent naturprodukt med en særegen smak. Laget av sevjen fra canadiske lønnetrær og kokt ned til sirup. For hver liter lønnesirup har det gått med 40 liter sevjesaft. Gir i tillegg sødme og deilig smak, mineraler og antioksidanter. Lønnesirup er et godt alternativ til raffinert sukker.
Dette er lønnesirup
Lønnesirup er et rent naturprodukt som lages ved å konsentrere sevje fra lønn. Sent på vinteren eller tidlig på våren, avhengig av temperaturforholdene, tappes sevje fra trærne og kokes ned til en smaksrik og søt sirup. Den største produksjonen av lønnesirup foregår i det nordøstlige USA og over grensen til Canada. Den canadiske regionen Quebec produserer årlig ca. 30 millioner liter.
Det er når temperaturen er rett under null om natten og rett over null om dagen at det optimale forhold for tappingen. Små hull borres inn trærne og sevjen trekkes ut ved hjelp av vakum og gravitasjon. Alt gjøres på en skånsom måte for trærne og nye hull borres minimum 20 cm fra året før.
Innholdet i lønnesirup
Lønnesirup er ren, konsentrert sevje fra sukkerlønn. Innholdet i sirupen er primært sukrose og vann, men også glukose og fruktose, som dannes ved kokingen. Pr 100 gram Vermont lønnesirup får vi 67 gram karbohydrater (hvorav 60 gram sukker) og 32 gram vann. Lønnesirup inneholder i tillegg endel antioksidanter, mineraler som mangan, zink og kalsium og vitaminet riboflavin (B2). Sirupen inneholder også en del flyktige organiske forbindelser som er med på gi den særegne smaken. En av disse er vanilin, som gir et lite hint av vanilje.
Karakteristisk smak
Lønnesirup har en helt egen, delikat smak med preg av karamell, vanilje/mashmallow, blomster og kløver. Konsistensen er silkemyk.
Er lønnsirup sunt?
Ren lønnesirup har 259 kalorier pr. 100 gram. Dvs. cirka 52 kalorier pr. spiseskje. Det er omtrent det samme som hvitt sukker. Lønnesirup er altså ikke et lavkalori-alternativ til sukker. Men lønnesirup har i motsetning til raffinert sukker også mineraler og antioksidanter og den glykemiske indeksen er en del lavere (gir mindre blodsukkerstigning). I tillegg er lønnesirup søtere enn sukker, så du klarer deg med en mindre mengde for å oppnå samme søtsmaken.
Det kan derfor gi noen helsefordeler å erstatte sukker med lønnesirup, men du kommer ikke bedre ut av det hvis du bare legger lønnesirup til eksisterende kosthold. Og lønnesirup bør nytes med moderasjon, i likhet med andre søtningsmidler.
Ingredienser
100% lønnesirup.
Netto innhold: 330g
Næringsinnhold
Pr. 100g | |
Energi | 1129 kJ/ 259 kcal |
Karbohydrater | 66,7g |
Protein | 0 g |
Fett | 0,24g |
Salt | 0 g |
Bruk
Den klassiske (og amerikanske) kombinasjonen er selvfølgelig pannekaker med lønnesirup. Det smaker da også fortreffelig. Mange bruker også lønnesirup i desserter, til ost og i baking. Den er også fin å bruke i annen matlaging der du ellers ville brukt sukker. Det kan være sauser og ikke minst retter med grønnsaker.
Oppbevares kjølig etter åpning.
Legg til en produktomtale