Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Sink i plantebasert mat

Sink er et essensieelt mineral som er viktig for immunforsvaret og også mange andre prosesser i kroppen, som f.eks. produksjon av hemoglobin (røde blodlegemer). I enkelte perioder av livet, som under svangerskap, er behovet for sink økt.
Sink finner vi først og fremst i animalsk mat og sjømat og det kan være en utfordring å få i seg nok av dette mineralet hvis man følger en plantebasert eller vegansk diett. Men umulig er det ikke. Det er faktisk mange plantebaserte råvarer som har ganske høye verdier av sink.
Hvis du er bekymret for om du får nok sink, kan du snakke med en lege om eventuelt ta kosttilskudd med sink.

Råvarer som er rik på sink:


Hampfrø

Hampfrø er fin kilde til sink. Tre spiseskjeer dekker daglig gir et godt bidrag (ca. 30%) til sinkbehovet. Hamp inneholder i tillegg jern og fiber. Enkelt å bruke, bare strø over salater og smooties


Cashewnøtter

Nøtter er generelt sunt for helsen, så lenge du ikke er allergisk. De er rike på sunne fettsyrer og beskytter hjertet og fyller opp med magnesium. Blant nøttene, er cashew kanskje det beste alternativet når det gjelder sink. En håndfull cashewnøtter kan gi opptil 15% av dagsbehovet for sink. I tillegg er cashewnøtter rike på fettsyrer, jern og fiber.


Gresskarfrø

Gresskarfrø er en enkel måte å få i seg sink. Bruk dem i salater, brød og cookies.


Havre

Havre er veldig sunt, og gir i tillegg til sink et tilskudd av fiber, b-vitaminer og en rekke mineraler. Veldig bra til frokost, f.eks. som havregrøt.


Kikerter

Kan brukes som de er både til salater og tilbehør til middag. Eller i hjemmelagd hummus. 2 dl kikerter dekker ca. 10% av dagsbehovet.


Quinoa

Gammel glutenfri kornsort som er rik på påproteiner, sink, b-vitaminer og magnesium.


Mørk sjokolade

Er det ikke herlig. Du kan nyte en halv bar 70% mørk, usøtet sjokolade og samtidig dekke ca. 10% av dagsebehovet for sink. Mørk sjokolade er også rik på jern og antioksidanter. En annen mulighet er råkakao.

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn