Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Alzheimers sykdom

Alzheimer ser den mest vanlige formen for demens. Den skyldes at plakk og fiberknuter utvikles i hjernen og langsomt ødelegger hjernecellene. Vi kjenner ennå ikke helt årsakene til sykdommen. I 1% av tilfellene er det tre gener som er utslagsgivende. For de 99% andre tilfellene kan årsakene være veldig sammensatt, men man tror at livsstil kan være en medvirkende faktor.

Eksperter, som f.eks. forskere ved Harvard Medical er rimelig sikre på at disse tre forholdene er viktige å tenke på: Trening & aktivitet, tilstrekkelig søvn og middelhavsdietten.


Trening og aktivitet

Mye tyder på mosjon på minst 30 minutter, tre til fire ganger i uken, kan gjøre at man unngår sykdommen og forsinke utviklingen dersom man har fått symptomer.


Tilstrekkelig søvn

Stadig mer forskning tyder på at søvn er gunstig for å unngå sykdommen. Syv til åtte timer anbefales


Middelhavsdiett

Det har vært kjent lenge at den såkalte middelhavsdietten kan bidra til å unngå Alzheimer eller redusere utviklingen av den. Selv små innslag av middelhavsdiett kan være gunstig i henhold til nyere forskning.

Middelhavsdietten består av fisk, olivenolje, avokado, friske grønnsaker og frukt, nøtter, bønner og belgfrukt, helkorn og (moderate mengder) rødvin.

Nå har forskere funnet ut av hvilke deler av middelhavsdietten som er viktigst for å redusere risikoen for Alzheimer. Og det er fisk. Rådet er derfor å spise fisk flere ganger i uken.


Andre faktorer

To andre faktorer som forskerne er litt mindre sikre på, men som likevel fortsatt anbefales er å lære nye ting (et nytt språk, en ny hobby) og hyppig sosial kontakt med andre mennesker


Symptomene på Alzheimer

Ingen grunn til bekymring hvis du glemmer hvor du parkerte bilen. Det kan være irriterende, men er ikke nødvendigvis et tegn på begynnende demens. Det er forskjell på å glemme hvor du har lagt bilnøklene og å glemme hva bilnøkler brukes til.
Tidlige symptomer på Alzheimers sykdom er hyppig hukommelsessvikt, ikke helt vite hvor du er, bruke lenger tid på å gjennomføre dagligdagse handlinger, problemer med å håndtere penger og betale regninger, mindre spontanitet og impulsive handlinger og personlighetsendringer.


Omslagsbilde. David Matos på Unsplash

 

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn