Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Omega 3 - bare fra fisk?

Omega-3 er en fellesbetegnelse på en del flerumettede fettsyrer som kroppen har stor nytte av. Mange forskningsstudier har påvist at Omega 3 er viktig for hjerte- og karsykdommer og for hjerne- og synsfunksjonen.

De viktigste Omega-3 fettsyrene er ALA (fra vegetabilske kilder og EPA + DHA (fra marine kilder). Disse fettsyrene har litt forskjellig virking, selv om de alle tilhører gruppen Omega-3. Felles for alle tre, er at de må tilføres kroppen gjennom kostholdet. Kroppen kan riktignok danne EPA og DHA til en viss grad (ved å syntetisere ALA), men ikke nok.


Marint omega 3 er best for hjertet og hjernen

Studier viser at det er de marina Omega-3 fettsyrene EPA og DHA som er de viktigste for hjertet og hjernen. Her er forskningsresultatene tydelige og undersøkelser har ikke klart å dokumentere de samme effektene fra den plantebaserte ALA.


Plantebasert omega 3 – Antioksidanten

ALA er en antioksidant, som beskytter mot skader på kroppens celler. Mange trekker frem at ALA kan ha unike anti-inflammatoriske egenskaper og noen studier har også antydet at ALA kan bidra til å regulere blodsukkernivåene i kroppen men her trengs det mer forskning.


Ikke bare fra fisk (men nesten)

Kroppen danner EPA og DHA fra den plantebaserte ALA, men mesteparten brukes til energi og omdanningen til de livsviktige EPA og DHA er derfor begrenset.

For veganere kan det være en trøst at EPA og DHA også er tilgjengelig fra blant annet algeoljer. Algeoljer finnes tilgjengelig som kosttilskudd og kan også være tilsatt i enkelte matvarer.


Dette er anbefalingene

For friske voksne er anbefalingene fra Helsedirektoratet at fett bør utgjøre mellom 25 og 40 % (ja, det er et stort spenn) av de totale kaloriene fra matinntaket. Gjennomsnittlig inntak av fett i Norge i dag ligger på rundt 34%, så vi er «innafor» men i det øvre sjiktet. Også når det gjelder fordelingen mellom umettede og mettede fettsyrer ligger gjennomsnittet i Norge innenfor det anbefalte.

Anbefalingene når det gjelder omega 3 fettsyrer er at disse bør utgjøre ca. 1 prosent av energiinntaket. Omdannet til gram, blir dette ca. 2 – 2,5 gram omega-3 hver dag. I Norge er det ikke noen konkrete anbefalinger om inntak av de lange marine omega-3 fettsyrene (EPA, DHA) men WHO anbefaler 1-2 porsjoner fisk per uke, og hver porsjon bør gi 200-500 milligram EPA og DHA.

EUs matmyndighet, EFSA, anbefaler 250-500 milligram EPA og DHA (til sammen) per dag for friske voksne. En laksefilet på 150 gram inneholder ca 2 gram EPA + DHA og tilsvarer ukesbehovet for EPA + DHA etter EFSAS anbefaling.

I gjennomsnittskosten bidrar flerumettede fettsyrer med 5–6 energiprosent, dvs. innholdet er på anbefalt nivå.

Inntaket av mettede fettsyrer kan reduseres ved å bytte fra fete til magre varianter av meieri- og kjøttvarer. Matoljer, flytende og myk margarin er gode kilder for flerumettede fettsyrer. Fet fisk og matoljer som rapsolje bidrar med flerumettede

Vær oppmerksom på at å ta mer enn 5 gram omega-3 per dag kan forlenge blødningstendensen hos enkelte. Dersom du har økt blødningsrisiko eller går på blodfortynnende medisiner, må du ikke ta store doser av omega-3-tilskudd uten å forhøre deg med lege.

Hvis du allerede spiser mye fisk, har det sannsynligvis liten nytte å ta ekstra tilskudd av omega-3.

Pass uansett på å ha et variert kosthold med nok frukt, grønnsaker, nøtter, frø og belgfrukt.

Tilgjengelige produkter:

Berits Tran uten transmak

Berits Omega 3 trankapsler

Udo's Choice den optimale oljeblanding

Udo's Choice den optimale oljeblanding som kapsler 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn