Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Lag din egen surdeigsstarter

Surdeigsbrød har mange fordeler. Det gir mer næringsstoffer og er mildere for magen. Norsk Cøliakiforening anbefaler surdeigsbrød til personer med irritabel tarm. I tillegg smaker surdeigsbrød så godt.

Årsaken til at surdeigsbrød er bedre for tarmen er at surdeigen bryter ned ufordøyelige karbohydrater i kornet. I tillegg gjør prosessen at næringsstoffer tas bedre opp av tarmen.

Vi følger rådene til Martin Fjeld i det lille håndtverksbakeriet "Ille Brød" i Oslo. Fremgangsmåten er enkel og det tar bare noen få dager før du har din egen surdeigsstarter. Og den kan du beholde i mange år, så lenge du mater den minst en gang i uken.

Sånn gjør du det:

  • Dag 1: Bland ca. 1 dl økologisk finmalt, sammalt rugmel med 1 dl lunket vann i et glass eller en bolle og la den stå varmt, lunt og tildekket i ca. 24 timer. Du bør bruke økologisk mel, det gir bedre vekstforhold for villgjæren.
  • Dag 2: Bland inn ca. 1 dl økologisk finmalt, sammalt rugmel og 1 dl lunket vann og la den stå i ytterligere 24 timer

Surdeigsstarter

  • Dag 3: Nå skal du kunne se at fermenteringen har startet ved at det har begynt å komme bobler på overflaten. Du kjenner kanskje også at det lukter syrlig og friskt. 

Moden surdeigsstarter

  • Dag 4: Nå har prosessen definitivt kommet i gang og du trenger ikke lenger hele blandingen. Hell istedet ca. 40g av blandingen fra dag 3 over i et nytt, rent Norgesglass eller tilsvarende og tilsett 1 dl finmalt, sammalt rugmel, 3/4 dl siktet hvetemel samt 1 3/4 dl lunket vann
  • Dag 5:Gjenta prosessen fra forrige steg to ganger med 12 timer mellomrom. Etter siste innblanding kan du nå sette starteren i kjøleskapet

Ferdig surdeigsstarter

  • Når du skal bruke gjærstarteren til å bake brød, må du ta ut glasset fra kjøleskapet ca. 12 timer før du skal bake. Du ser når gjærstarteren er moden og klar til bruk. Gjæren har formert seg og bobler nesten over.

Surdegisstarter klar for baking

  • Når du har tatt ut den gjæren du trenger til bakingen, tar du ut nye 40 g, tilsetter 1 dl finmalt sammalt rugmel og 3/4 dl siktet hvetemel samt 1 3/4 dl vann, rør godt rundt og heller på et forseglet Norgesglass. Dette oppbevarer du i kjøleskapet til neste gang du skal bake.
  • Dersom du ikke bruker gjæren på ca. 1 uke, må du gjenta siste steg for å holde liv i starteren.

 

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn