Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Kalium-/ og natriumbalanse

For mye natrium og for lite kalium er en utfordring for hjertet . Og helsen generelt. I kostholdet går disse to mineralene hånd i hånd. Natrium øker blodvolumet og dermed blodtrykket. Mens kalium har motsatt effekt. Kalium øker utskillelsen av natrium gjennom nyrene og dermed reduseres blodvolumet. 

Steinaldermenneskene spiste 11.000 mg kalium om dagen og under 700 mg natrium. I dag spiser vi flere tusen mg natrium og under 3.000 mg kalium.

Mestparten av natriumet vi får i oss kommer fra salt (natriumklorid). Og det er ikke først og fremst salt vi bruker i matlagingen som er det største problemet. Prosessert mat er den viktigste kilden til natrium i kostholdet i dag. Selv om natirum har mange viktige funksjoner i kroppen, spiser det moderne mennesket alt for mye. Nyrene regulerer nivået av natrium ved å skille det overskytende. Men når natriumnivået blir alt for høyt klarer ikke nyrene helt å holde tritt. Overskuddet av natrium trekker vann ut cellene og når dette væskenivået stiger, øker også blodvolumet. Det betyr at hjertet må pumpe hardere og med tiden stivere cellevegger og kronisk høyt blodtrykk. 

Kosthold som er rikt på kalium vil mest sannsynlig redusere blodtrykket og dermed risikoen for hjerteinnfarkt. Kalium finner vi i nesten all mat, men det er særlig frukt og grønnsaker, som bananer, poteter, søtpoteter, spinat, vannmelon, bønner og avocado.

Foto: Jannis Brandt - unsplash

Det kan derfor være smart å spise mindre prosessert mat (= mindre natrium) og mer grønnsaker og frukt, som avocado og bananer for å få kalium-natrium i bedre balanse.

 

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn