Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

HOLLI økologisk grovt sammalt SPELT 1kg

Urgammel kornsort med høyere næringsinnhold og lav glykemisk indeks. Spelt kan brukes i stedet for hvete og gir luftig, velsmakende og holdbar bakst. I sammalt mel er hele kornet benyttet, noe som gir mer kostfiber, mineraler og vitaminer.

Les merVis mindre
kr 52.00
Siste varer på lager
Beskrivelse

Spelt

Spelt er en gammel kornsort og regnes som stamfaren til dagens hvetesorter. Det er en næringsrik korntype med høyere innhold av vitaminer, mineraler og proteiner enn vanlig hvete. I tillegg har spelt en lav glykemisk indeks. Kornet inneholder gluten, men det har en svakere struktur enn i vanlig hvete. På grunn av det høye fiberinnholdet er spelt bra for fordøyelsen og erfaringer viser at de som har lav toleranse for hvetemel, ofte kan benytte speltmel. 

Fram til slutten av 1800-tallet ble det dyrket mye spelt, også i Norden. Men speltkornet er dekket av et hardt ytre skall som må fjernes gjennom en mekanisk avskalling før kornet kan benyttes til mat. Dyrking av spelt gir relativt lave avlinger og gjennom det 20.århundre ble dyrking av hvete utviklet til en betydelig mer kostnadseffektiv produksjon. Mange argumenterer med at spelt er en mer bærekraftig art enn vanlig hvete på lengre sikt. Spelt er svært motstandsdyktig mot frost og andre ekstreme værforhold på grunn av sitt tykke skall som beskytter mot forurensning og insekter.


Grovt sammalt 

Sammalt betyr at hele kornet, både skall og kjerne, er brukt. Det vil si at det er et 100% grovt mel. Jo større andel av kornet du bruker, jo sunnere bakst får du. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer

Sammalt mel kommer i både fine og grove varianter ettersom hvor fint det er malt. I grovt sammalt mel er produktet malt grovt og det inneholder større partikler som kan gi mer tyggefølelse i baksten.


Økologisk

Økologisk korn er dyrket uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemilder. Ugress og skadedyr bekjempes mekanisk og biologisk. 


Steinmalt

For å bevare smak og næringsstoffer maler Holli Mølle kornet langsomt og skånsomt på gammeldagse steinkverner som. 


Bake med spelt

Spelt har gode bakeegenskaper og kan fint erstatte vanlig hvetemel. 

Speltbakverk fremstår som luftig og lett, og spelt gir et svært næringsrik brød med en god, nøtteaktig smak. Proteinet i spelt er annerledes enn i normal hvete, og gir en lett, mykt teksturert bakst som ikke smuler og som har god holdbarhet. 

Å bake med spelt krever noe mindre elting av deigen enn med vanlig hvete. Det er viktig å merke seg at det er forskjeller i vannløslighet mellom vanlig hvete og spelt, og at dette kan endre mengden av væske som kreves. Her må man bare prøve seg frem.

Spelt liker heller ikke svært høye temperaturer, lager man for eksempel en hvit saus med spelt skal man ikke bruke kokende væske direkte i mel/smør-blandingen.


Ingredienser

Økologisk, grovt sammalt spelt, steinmalt. Alle deler av kornet er tatt med.

Inneholder gluten.

Nettovekt: 1 kg


Næringsinnhold

Energi: 1413 kJ / 337 kcal

Fett: totalt 3,0 g, av dette 0,29 g mettede fettsyrer

Karbohydrater: 63 g, herav 0,73 g sukkerarter

Kostfiber: 10,3 g *

Protein: 12 g

Salt: 0,06 g

Næringsinnholdet er avhengig av dyrkingsforhold, der blant annet været i dyrkingsperioden og jordsmonn er avgjørende. Dette gjør at det kan forekomme små variasjoner.


Advarsler

Inneholder gluten (selv om glutenstrukturen er svakere enn i hvete).

Les merVis mindre
Produktdetaljer
262043
Produktomtaler

Legg til en produktomtale

  • Kvalitet:
Beskriv produktet med korte, enkle ord
Last opp bilde(r) - valgfritt:
Slipp bilder her, eller trykk for å velge et bilde.

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn