Fusilli aglio e olio
På folkemunne i Lazio og Abruzzo heter det at denne retten sørger for at du våkner opp i god form etter natt på rangel. Ikke vet jeg, men den er ihvertfall enkel å lage uansett hvilken tilstand du enn er, og den smaker fortreffelig. Men husk at når du lager pasta "Ajo e Ojo" er det olivenoljen som virkelig hever retten. Den må være av bra kvalitet og ha en markant smak.
Dette trenger du til fire porsjoner:
- 400g fullkornspelt fusilli
- Ca. 1 dl olivenolje
- 4 - 5 båter hvitløk, renset og delt grovt i 2 - 3 deler
- 1 - 2 chillipepper, hakket
- 1 bunt persille
- Salt, nymalt pepper
Fremgangsmåte:
- Kok fusilli i rikelig kokende lettsaltet vann
- Varm imens olivenoljen i en stor panne og la hvitløken flyte i pannen sammen med den hakkede chillien. Fres lett under omrøring. Oljen må ikke koke eller bruse for det vil ødelegge alt.
- Finhakk persilen. Hell vannet av den ferdigkokte pastaen og la den renne godt av.
- Fjern hvitløksbåtene og hell pastaen og persillen over i den varme oljen. Bland lett sammen med to gafler.
- Smak til med salt og nyrevet sort pepper
- Hvis du ikke er så glad i sterk mat, kan du droppe chillien helt. Det er overraskende hvor deilig pastaen smaker selv om den ikke er krydret med annet enn hvitløk og (god) olivenolje.
Vinforslag: En kraftfull Barbera, som f.eks. Ruvei Barbera d'Alba. Utenfor Italia kan Izadi Riserva fra Rioja også passe fint.