Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

5 tiltak for immunforsvaret

Når viruset herjer er det mange som lurer på hvordan man best kan være forberedt på en mulig infeksjon. Immunsystemet er et komplekst nettverk av celler, organer og vev som jobber sammen for å beskytte kroppen mot infeksjoner. Gener kan spille en rolle, men undersøkelser på tvillinger har vist at immunsystemet i stor grad påvirkes av andre faktorer.

Her er våre anbefalinger basert på dokumenterte studier:


1. Redusere stress

Kroppen din er bedre rustet for å bekjempe sykdom når den ikke er under stress. Stresshormonet kortisol, som produseres i binyrene, spiller nemlig en viktig rolle ved bekjempelsen av infeksjoner. Kortisol passer på at immunforsvaret reagerer riktig, men heller ikke for mye. Vanlige forkjølelsessymptomer skyldes ikke viruset i seg selv, men er egentlig bivirkninger av kroppens eget immunforsvar. Bekymringer eller store endringer i hverdagslivet kan gi kronisk psykologisk stress, som igjen gjør kortisol i dårligere stand til å bekjempe infeksjonen.

I en studie ved det anerkjente Carnegie Mellon universitetet i Pittsburgh i USA påviste professor Sheldon Cohen denne sammenhengen i 2012. I undersøkelsen ble 276 friske personer frivillig eksponert for forkjølelsesvirus og holdt i karantene i fem dager. De med høyt stressnivå viste seg å være dårligere rustet og utviklet i større grad forkjølelsessymptomer.

Meditasjon, yoga og pusteøvelser anbefales. Og kanskje det er fornuftig å skru av nyhetssendingene og heller sette på litt musikk av og til?


2. Få nok søvn

I en banebrytende undersøkelse i 2015 ved det statlige universitetet i San Francisco kunne forskerne dokumentere det foreldre alltid har visst. For å unngå å bli syk, pass på at du får nok søvn. I undersøkelsen ble 164 personer eksponert for forkjølelsesvirus og personer som i snitt sov mellom 5 og 6 timer om natten hadde 4,2 ganger så høy risiko for å bli syke sammenlignet med de som sov syv timer eller mer.

Konklusjonen er at gode søvnvaner er viktige for helsen. Seks timer bør være et minimum for de fleste.


3. D-vitaminer

Ikke alle tenker på d-vitaminer i forbindelse med immunforsvaret, men mer og mer forskning tyder på en klar sammenheng. En stor internasjonal undersøkelse i 2017, som omfattet 11000 pasienter, viste at d-vitaminer hadde en beskyttende effekt mot lungeinfeksjoner. Årsaken er sannsynligvis at kroppen trenger d-vitaminer for å produsere antimikrobiske proteiner som dreper virus og bakterier, og som er spesielt aktive i luftveiene. Ifølge professor Adit Ginde ved universitetet i Colorado, som ledet undersøkelsen, produserer ikke kroppen nok av disse proteinene uten tilstrekkelig nivåer på d-vitamin i kroppen.

D-vitaminer finner vi i fet fisk, torskelever og eggeplommer. På sommeren produserer kroppen selv d-vitaminer når huden eksponeres for sollys, men folk på den nordlige halvkule kan ha for lite d-vitaminer i vinterhalvåret.


4. Måtehold med alkohol

Flere vitenskapelige undersøkelser har påvist sammenheng mellom overdrevet alkoholforbruk og sviktende immunsystem og sykdommer i luftveiene. Alkohol påvirker blant annet mikroorganismene i tarmsystemet. Det anbefales å holde seg til helsemyndighetenes retningslinjer og drikke alkohol i moderasjon.


5. Trening

Trening med lave og moderat intensitet anbefales fordi det senker kortisolnivåene og dermed styrker immunforsvaret. 30 – 60 minutter aktivitet hver dag vil sannsynligvis gjøre deg bedre rustet mot infeksjoner. Mens overdrevet hard trening kan sannsynligvis ha motsatt effekt.

 

Omslagsbilde: CDC, Unsplash

 

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn