HOLLI hel SPELT,1kg
Spelt er en r en spesielt næringsrik korntype med en lav glykemisk indeks. Helkorn øker fiberinnholdet i brød og rundstykker, gir mer tyggemotstand og gjør baksten saftigere.
Spelt
Spelt er en gammel kornsort som tidligere var veldig vanlig i Europa. Det ble på 1900-tallet fortrengt av hvete som er mer kostnadseffektivt å dyrke. Spelt gir lave avlinger og det ytterste skalle må i tillegg fjernes etter avling for at kortnet skal kunne brukes til mat.
Fordelen med spelt er at den er mer motstandsdyktig mot ekstremvær. Dessuten er det en veldig næringsrik korntype med lav glykemisk indeks. I tillegg har det en høy andel enumettede fettsyrer, som er fettet vi bør spise mest av i henhold til bl.a. Fedon Lindberg.
Spelt gir luftig og lett bakverk, som ikke smuler og som har god holdbarhet.
Siktet mel er laget av kjernen i kornet. Skall og kime blir skilt fra resten av melet på kornet fjernet ved at det siktes bort. Siktet spelt gir lette og luftige bakverk og kan fint brukes alene eller kombineres sammen med sammalt mel.
Holli Mølle maler økologisk dyrket korn på steinkverner, og tilfører heller ingen tilsetningsstoffer. Økologisk landbruk skiller seg fra vanlig landbruk ved at det ikke benytter kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler, men bekjemper ugress og skadedyr mekanisk og biologisk.
Bake med helkorn
Helkon må bløtlegges før det tas i bruk. Bruk kokende vann og la kornene ligge i vannet i noen timer, gjerne natten over.
En annen metode er å la kornene spire. Det tar 2 – 3 dager. Skyll kornene godt, legg de i en stor bolle eller balje og hell over vann. Etter en stund synker kornene til bunnen. Kornene som ikke synker, fjernes. La de stå over natten dekket av vann (2 – 3 cm.). Neste dag helles vannet av og erstattes av nytt vann. Prosessen gjentas over et par – tre døgn. Ut fra kornene kommer det spirer. Dette gir et deilig og saftig brød med mye smak.
Ingredienser
Økologisk, hel spelt.
Inneholder gluten.
Nettovekt: 1 kg
Næringsinnhold
Energi: 1479 kJ / 353 kcal
Fett: totalt 2,1 g, av dette 0,3 g mettede fettsyrer
Karbohydrater: 68,6 g, herav 0,7 g sukkerarter
Kostfiber: 3,7 g
Protein: 12 g
Salt: 0,01 g
Næringsinnholdet er avhengig av dyrkingsforhold, der blant annet været i dyrkingsperioden og jordsmonn er avgjørende. Dette gjør at det kan forekomme små variasjoner.
Advarsler
Inneholder gluten (selv om glutenstrukturen er svakere enn i hvete).
Legg til en produktomtale