Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Det er ikke ett fett


For noen år siden gikk alle kostholdsråd ut på å begrense fett. Budskapet var at fett kunne føre til økt kolestrol og hjerte- og karsykdommer og man ble dessuten fet av fett. Resultatet var en omfattende omlegging av kosten i Norge (og mange andre land) der blant annet matvareindustrien byttet ut produktene sine med «light» varianter. Og fettet ble i stor grad byttet ut med enkle og bearbeide karbohydrater som påvirket blodsukkeret og insulinnivåene i kroppen.


I dag vet vi at for mye bearbeidede karbohydrater ikke er bra for kroppen, at 30% av vårt totale kaloriinntak gjerne bør komme fra fett og at det finnes både usunt og sunt fett. Og vi vet også at kaloriinntak fra fett ikke gjør deg fetere enn kaloriinntak fra andre energikilder dom proteiner, karbohydrater og alkohol.


Istedenfor lav-fett dietter er det bedre å fokusere på sunt fett og unngå skadelig fett. Følg derfor disse enkle punktene:


1) Begrens mettet fett (fra kjøttvarer og meieriprodukter) til maks. 10%


2) Erstatt mest mulig mettet fett med enumettet (olivenolje, rapsolje, de fleste nøtter, avokado) og flerumettet fett.


3) Det er to typer flerumettet fett, omega-3 (hovedkilde: fet fisk) og omega-6 (soyaolje, solsikkeolje, maisolje, grønnsaker, kornprodukter). Begge typene er gir positive helseeffekter, men de fleste av oss får i oss for lite omega-3.


4) Unngå helt industrielt fremstilt transfett.


Hva med kokosoje? Kokos inneholder så mye som 90% mettede fettsyrer, så det bør ikke overdrives. På den annen side er over halvparten av oljen i kokos mellomlange fettsyrer (Medium Chain Triglycerides, eller «MCT»), som tas opp og forbrukes av kroppen istedenfor å lagres. Denne MCT oljen kan være en utmerket energikilde for kroppen uten at blodsukkeret påvirkes negativt. MCT olje fås også kjøpt alene. Da er resten av fettet i kokosoljen tatt bort.



Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn