Etter vektreduksjonen
Utfordringen
Fedme og overvekt er et problem for mange både i Norge og internasjonalt og er du betydelig overvektig, har du også økt risiko for diabetes type 2 og herte- og karsykdommer. Det er ikke så vanskelig å gå ned i vekt, men problemet er å holde seg der etterpå. Mange tenker ikke på at de etter en slankekur, ikke kan gå tilbake til å spise som før. Dersom du har redusert vekten med for eksempel 10%, må man også redusere inntaket betydelig for ikke å gå opp etterpå.
Tips til hvordan du kan kontrollere egen adferd
Langsiktig vektkontroll innebærer å tilegne seg en sunn livsstil, inkludert kunnskap om ernæring og trening, og den riktige motivasjonen. Både realistiske målsettinger og troen på seg selv er viktig for å lykkes. University of California i San Francisco har utarbeidet disse gode rådene til hvordan du kan ta kontroll over din egen adferd når det gjelder mat.
Kontrollere hjemmemiljøet
- Spis bare når du sitter ved spisebordet
- Unngå å ha fristende mat i huset.
- Ha heller lavkalori alternativer som små fruktbiter, grønnsaker og mager cottage cheese tilgjengelig.
Kontrollere arbeidsmiljøet
- Unngå å ha fristende godsaker i nærheten
- I småpauser, gå heller en liten tur istedenfor å spise
- Gjør det ubekvemt å småspise ved å bruke tyggegummi, sukkerfrie pastiller eller ved å drikke vann eller annen kalorifattig drikk
- Ikke dropp lunsjen helt da det kan medføre overspising ved neste måltid
Kontrollere måltidssituasjonen
- Server maten på asjett og ikke sett gryter eller panner på bordet.
- Fyll halvparten av asjetten med grønnsaker
- Bruk mindre asjetter. En mindre porsjon vil se større ut når den er servert på en liten asjett.
- Si høflig nei til porsjon nr. 2
Den daglige mathåndtering
- Vent 20 minutter med å spise noe du plutselig fyser på
- Drikk et stort glass vann før hvert måltid
- Ha alltid et stort glass vann tilgjengelig gjennom dagen
- Unngå eller begrens kaloririke tillegg som fløte til kaffen, smør, majones og salatdressinger
Når du handler mat
- Ikke handle mat på tom mage
- Bruk handleliste
- Hvis du absolutt må ha noe fristende, velg små forpakninger og prøv å finne alternativer med mindre kalorier
- Sammenlign innholdsfortegnelser og næringsinnhold for å velge de sunneste alternativene
Når du lager mat
- Tygg en tyggegummi under matlagingen
- Bruk en kvart teskje hvis du smakstester maten
- Prøv å bare lage bare så mye som du planlegger å spise
- Hvis du har laget mer enn du skal spise, pakk det overskytende umiddelbart i porsjonspakker og legg dem i kjøleskap eller fryser
Under måltidet
- Spis sakte. Det tar 20 minutter fra magen er full til hjernen har fått beskjed.
- Ta små biter og tygg maten nøye.
- Den ideelle måten å spise på er å ta en bit, legge fra seg bestikk, ta en slurk vann, skjær en bit til, ta en bit, legge fra seg bestikk, osv.
- Ta minst én pause under måltidet for å reflektere eller konversere
- Rydde opp etter måltidet
- Del opp restene i porsjonspakker og legg i fryser eller kjøleskap
- Sett en merkelapp hvor det står når du skal spise disse restene
- Ikke rydd vekk maten hvis du fortsatt er sulten
Når du spiser ute
- Pass på at du ikke er skrubbsulten når du går ut for å spise
- Bestill fra à la carte menyen, unngå buffé
- Prøv å unngå brød hvis det blir servert før maten
- Begrens mengden alkohol
- I kantinen; fyll mesteparten av asjetten med grønnsaker og velg gjerne salat istedenfor et varmt måltid
I ferien
- Hold fristende mat ute av syne
- Ha drikke og mat med mindre kalorier tilgjengelig for gjester
- Tillat deg å skeie ut én dag i uken
- Ikke dropp måltider for å samle opp til det store måltidet, spis normale planlagte måltider
Fysisk aktivitet
- Gjør trening til en prioritert og planlagt aktivitet på daglig basis
- Hvis mulig, gå hele eller deler av veien til jobb
- Skaff deg en treningskompis, gå sammen med kollega pauser og gå eller jogg sammen med en venn etter jobben.
- Parker lengst vekk på parkeringsplassen, så du tvinges til å gå et lite stykke når du skal på jobb eller i butikken.
- Ta alltid trappene istedenfor heisen i alle fall noen av etasjene
- Gå turer eller sykle i helgene
Riktig innstilling
- Gjør helse, ikke vekt, til din prioriterte oppgave
- Vær realistisk, målsett en sunnere deg og ikke nødvendigvis den lavest mulige vekten
- Fokuser på å spise sunt, ikke på slankekur.
- Tenk langsiktig, du skal utvikle nye vaner som skal vare den neste måneden, det neste året og det neste tiåret.