Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Flytende ionisk jod med selen 30 ml

Jod er et livsviktig sporstoff som mange får for lite av pga. endringer i kostholdet de siste tiårene. Særlig kan dette være alvorlig for gravide og ammende dersom de spiser lite hvit saltvannsfisk og meieriprodukter. Flytende jod i ionisk form er umiddelbart tilgjengelig for opptak i kroppen. I tillegg får du selen som beskytter cellene i skjoldbruskkjertelen. 

  • For nervesystemets normale funksjon

  • For skjoldbrukskjertelens normal funksjon

  • For immunsystemets normale funksjon

  • Beskytter celler mot oksidativt stress

Les merVis mindre
kr 219.00
På lager
Beskrivelse

Derfor er jod viktig

Foran på halsen, rett under strupehodet sitter den lille og bløte skjoldbruskkjertelen, som produserer to hormoner kroppen trenger, kalt T3 og T4.  Dette er hormoner som regulerer mange viktige biokjemiske reaksjoner i kroppen, som proteinsyntese og enzymaktiviteter og de er kritiske faktorer i forbrenningen. Men aller viktigst; for fostre og små barn er jod helt sentralt i utviklingen av nervesystemet og hjernen


Konsekvenser av lavt jodinntak

Ved for lavt jodinntak vil skjoldbruskkjertelen forsøke å kompensere rett og slett ved å bli større så den blir synlig nederst på halsen, en sykdom som kalles struma. Over tid vil stoffskiftet kunne bli lavt. For gravide og ammende kan konsekvensene være større. Alvorlig jodmangel kan i verste fall føre til hjerneskader på barnet. 


Så mye jod trenger du

Både norske og nordiske helsemyndigheter, samt verdens helseorganisasjon (WHO)  anbefaler et daglige inntak på ca. 150 mikrogram (µg) jod per dag fra 10 års-alderen. For gravide og ammende anbefales høyere inntak, henholdsvis 175 μg for gravide og 200 μg for ammende. 

WHO økte i 2007 sine anbefalinger for gravide og ammende til 250 µg jod per dag, og for barn under to år til 90 µg jod per dag (Andersson et al. 2007). I USA anbefales 220 µg for gravide og 250 µg for ammende.

På den annen side kan også for høyt inntak av jod være skadelig. Europeiske anbefalinger sier at jodinntaket ikke bør overstige 600 μg per dag. 


Jod er viktig under graviditet

Tilstrekkelig jod under svangerskap er viktig for en sunn fosterutvikling. I tidlig fase av graviditeten, mens skjoldbruskkjertelen ennå ikke er ferdig utviklet, er fosteret fullstendig avhengig av å få overført de vitale hormonene fra mor. Hormonproduksjonen hos mor øker med ca. 50% under graviditeten og for fosteret er det viktig at mor har en tilstrekkelig tilførsel av jod. Jodbehovet øker under graviditet, primært fordi det skjer en samtidig økning av produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner og i utskillelse av jod via nyrene.

Alvorlig jodmangel i fosterlivet kan gi varige hjerneskader eller betydelig skade på nervesystemet. Mildere former av jodmangel hos gravide tror man fører til lettere redusert mental funksjon til barnet.  Resultater fra flere observasjonsstudier, inkludert Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), tyder på at også mild- til moderat jodmangel hos mor kan ha sammenheng med redusert kognitiv utvikling og mer atferdsproblemer hos barnet.

Når barn får for lite jod under oppveksten, har man sett at dette har ført til redusert vekst, hørselsdefekter og redusert læringsevne.

Selv om alvorlige fosterskader som følge av jodmangel er sjelden i Norge, vil moderat jodmangel kunne gi subtile skader som ikke så lett fanges opp og registreres.

Brystmelk inneholder jod men mengden av jod er avhengig av mors jodinntak. Barn som kun får brystmelk, er avhengig av at mor har tilstrekkelig jod for optimal hjerne- og nerveutvikling. En studie i USA av 57 friske, ammende mødre i Boston avdekket at 47% av kvinnene kan ha gitt barna deres for lite jod gjennom brystmelken.


Matvarer som inneholder jod

Mengden jod i ulike matvarer varierer betydelig, og det er få matvarer i Norge som kan anses som virkelig rike jodkilder. 


Fisk

Saltvannsfisk og fiskeprodukter har de høyeste konsentrasjonene av jod. Det beste er mager fisk som torsk, sei og hyse, som inneholder ca. 90 µg pr 100g fisk, mens fet fisk som laks, sild og makrell inneholder bare halvparten. Oppdrettslaks derimot har svært lite jod, ifølge Mattilsynet bare 10 µg jod pr 100 g fisk. Fiskeprodukter som fiskeboller, fiskegrateng, fiskekaker og fiskepinner inneholder i gjennomsnitt 40 µg jod per 100 g. Fiskepålegg kan være en viktig kilde til jod: f.eks. har makrell i tomat 75 µg jod/100 g og kaviar inneholder 85 µg jod/100 g.


Melkeprodukter

Jodmangelsykdommer som struma var utbredt blant barn og voksne i innlandet i Norge frem til 1950-tallet. Kraftfôr til kyr har siden den gang blitt beriket med jod for å sikre dyrenes helse, og dette har medført at melk og meieriprodukter i dag inneholder rikelig med jod. Derfor er melkeprodukter i dag den viktigste jodkilden i norsk kosthold. 

Lettmelk inneholder rundt 20 µg jod pr 100 g melk, men med et vesentlig lavere nivå i sommersesongen fordi inntaket av kraftfôr da er lavere. Hvitost har et betydelig lavere jodinnhold (ca. 30-50 µg/100 g) enn brunost (ca. 120-300 µg/100 g), mens yoghurt, lettrømme og fløte har omtrent samme konsentrasjon som melk.

Jodinnholdet i melken varierer gjennom året (betydelig lavere om sommeren) og også fra år til år, noe som skyldes variasjoner i fôrsammensetning med. Bruk av rapsprodukter i fôret hemmer for eksempel overføring av jod til melken.


Andre matvarer

Så veldig mange andre kilder til jod finnes ikke i matvarer, men egg er også en rik kilde til jod og inneholder ca. 49 µg jod/100 g. Tørket aprikos inneholder 18 49 µg jod/100 g


Salt

I mange land er salt tilsatt jod den viktigste jodkilden for folk flest. I Norge er det er bare enkelte typer bordsalt som tilsettes jod og det er kun tillatt å tilsette 5 µg jod per gram salt. Dette er så lavt at det har veldig liten betydning for jodinntaket her i landet.

Matvare

Jodinnhold

µg jod/100 g

Vanlig porsjons-

størrelse

Jodinnhold

µg jod pr porsj.

% av anbefalt

inntak i pr porsj.

Salt med jod 500 1 g 5 3%
Melk 20 1 glass (2dl) 40 27%
Fruktyoghurt 17 1 beger (150g) 26 17%
Gulost 40 20 g 8 5%
Brunost 140 16 g 22 15%
Markrell 60 150 g 90 60%
Torsk 120 200 g 240 160%
Oppdrettslaks 10 150 g 18 12%
Kaviar 85 15 g 13 9%
Makrell i tomat 75 40 g 30 20%
Egg 49 1 egg 27 18%
Springvann 0,2 1 glass 0,4 0,3


Kosthold i endring

De siste tretti årene ar det vært en betydelig nedgang i melkekonsumet er i landet og mange drikker ikke lenger melk daglig. I den store undersøkelsen Norsk Monitor, oppga 23% av norske kvinner at de unngår melk. Kosholdsundersøkelser viser også at mange nordmenn, særlig barn og unge, sjelden spiser fisk. 

Derfor er det sannsynligvis et økende problem med jodunderskudd blant nordmenn. Nyere norske undersøkelser bekrefter at jodmangel er relativt vanlig. For eksempel viste en undersøkelse av Brantsæter et al. i 2013 at bare 21,7 % av gravide norske kvinner inntok nok jod og at det var en sterk sammenheng mellom mengden melk drukket pr. dag og jodinntaket.

Beregningene av jodinntak og målinger i urin blant norske gravide har vist en overraskende høy andel med totalt jodinntak godt under anbefalingene for gravide, med 50 % under estimert gjennomsnittlig behov på 165 µg/dag. En betydelig andel av de gravide har et jodinntak som ligger såpass lavt av man ikke kan utelukke negative effekter på fosterets utvikling. Ammende kvinner som har lavt inntak av fisk og melk og melkeprodukter vil ha svært lave nivåer av jod i morsmelken dersom de ikke tar tilskudd med jod. Barn av røykende mødre er ekstra utsatt da overføring av jod til morsmelk hemmes ved røyking.


Hvem trenger tilskudd av jod?

Ut fra det som er skrevet over, er det sannsynligvis overraskende mange som trenger å ta jodtilskudd. Undersøkelser tyder altså på at 8 av 10 gravide har behov for økt inntak av jod. Alle personer som spiser lite hvit saltvannsfisk og lite meieriprodukter vil ikke få dekket behovet for jod gjennom kosten. 

Kvinner i fruktbar alder, eldre, vegetarianere, veganere og andre som drikker lite melk og spiser lite hvit saltvannsfisk, er alle utsatt for jodmangel.


Flytende ionisk jod med selen

All jod vi inntar blir brutt ned til jodid (I-) i tarmen, og kommer inn i blodet i form av jodid. Det er også jodid som blir tatt opp i skjoldbruskkjertelen. Jodid kalles «ionisk jod» når det er løst i vann.

Når du tar Flytende Ionisk Jod får du jodid som er umiddelbart tilgjengelig for opptak, uten å forbruke noe ekstra energi til fordøying eller omforming. Når det blir gitt i flytende form er det også tryggere, da det gir en mer stabil tilførsel enn annet kosttilskudd med jod. 

Selen er også et spormineral, som er viktig i produksjon av antioksidanter for å beskytte cellene i skjoldbruskkjertelen. 


Ingredienser

Vann, kaliumjodid, natriumselenat, surhetsregulerende middel (eplesyre).

Oppbevaring: I kjøleskap etter åpning.

Utilgjengelig for barn.


Bruk

Anbefalt daglig dose:

  • Over 18 år: 0,25ml til 0,5ml. 
  • 11 – 18 år: 0,25ml. 
  • 7 – 10 år: 4 dråper. 
  • 3 – 6 år: 3 dråper. 

Bruk målestrek. Trykk forsiktig på dråpetelleren. 

Mild syrlig smak. Taes rett i munnen.

Innhold pr.døgndose:

  • Over 18 år: 150μg – 300μg jod (*100-200%) 50μg – 100μg selen (*91-182%). 
  • 11 – 18 år: 150μg jod(*100%), 50μg selen (*91%). 
  • 7 – 10 år: 120μg jod (*80%), 40μg selen (*73%).  
  • 3 – 6 år: 90μg jod (*60%), 30μg selen (*55%). 

*% av referanseinntak.

Oppbevaring: I kjøleskap etter åpning.

Utilgjengelig for barn.


Advarsler

Anbefalt dagsdose bør ikke overskrides.

En sunn livsstil og et variert og balansert kosthold er viktig. Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for et variert kosthold. 

  

Les merVis mindre
Produktdetaljer
480020

Detaljer

Produktform kosttilskuddd
Flytende
Produktomtaler

Legg til en produktomtale

  • Kvalitet:
Beskriv produktet med korte, enkle ord
Last opp bilde(r) - valgfritt:
Slipp bilder her, eller trykk for å velge et bilde.

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Du må logge inn først

Logg inn