SUPERNATURE Økologisk Spirulina pulver 150g
Spirulina er en av verdens mest næringsrike råvarer. En blågrønn alge som høstes fra egne spirulinafarmer i trygge former. Inneholder nesten 70% proteiner og er blant annet en flott kilde til vegansk jern. Listen over næringsstoffer er lang. Veldig drøyt i bruk. Et par teskjeer holder lenge.
-
Naturlig multivitamin
-
Proteinrik
-
Energi
Dette er spirulina
Spirulina er en ikke-giftig blågrønnalge som er usedvanlig næringsrik og kan spises av både mennesker og dyr. Selv om spirulina har vært tilstede på jorden i mer 3,6 milliarder år, er det først i de senere årene at vi har begynt å nyttiggjøre oss det store potensialet i denne råvaren (selv om enkelte kulturer i Sør-Amerika høstet og brukte spirulina som mat allerede når spanske oppdagelsesreisende kom dit på 1500-tallet).
Spirulina dyrkes i dag i små og store spirulinafarmer. Dette er kunstige innsjøer og bassenger, ofte dekket over som i drivhus. Kombinasjonen av rent vann, næringsstoffer, riktig temperatur, sol og oksygen gjør at mikroalgen trives og formerer seg. Det algerike vannet pumpes over i beholdere, renses og filtreres og samles opp som ren, spirulina biomasse. Dette blir så skånsomt tørket for å ta vare på alle næringsstoffene. Spirulina finnes både som pulver, flak og tabletter. Pulver gir deg mest for pengene.
Derfor kan spirulina være sunt for deg
Spirulina fortjener uten tvil betegnelsen som supermat. Den er en av de mest næringsrike råvarene som finnes. Med nesten 70% proteiner er spirulina en rikere kilde til proteiner enn de fleste grønnsaker og dobbelt så mye som i rødt kjøtt. I tillegg er spirulina en god kilde til betakaroten, ulike mineraler og GLA, en viktig fettsyre som kroppen trenger tilskudd av. Algen er også en bra vegansk kilde til jern, og gir 2mg pr ss pulver, som tilsvarer 14% av daglig referanseinntak for voksne.
Så vi vet at spirulina er næringsrikt. Er det dermed gitt at spirulina gir helseeffekter? Mange hevder det i forhold til blant annet kolesterol, blodtrykk, jernmangel, muskelstyrke, diabetes og kreft. Det riktige svaret er likevel at vi ikke har dokumentert helseeffektene fullt ut ennå. For å være helt sikker trengs det faktisk flere og mer omfattende studier. Men foreløpige undersøkelser tyder på at spirulina kan beskytte hjernen og redusere leverfett og undersøkelser på dyr gir grunn til å tro at spirulina kan fungere bra som antioksidant. Mens når det gjelder vitamin B12 som er tilstede i spirulina, ikke i samme grad tas opp av menneskekroppen.
Bærekraftig matproduksjon
En annen grunn til spirulinas popularitet som supermat er hvor bærekraftig produksjonen er. For det første krever den bare 10% så mye vann som typiske grønnsaker. Dessuten kan spirulina høstes hver dag gjennom hele året. Spirulina har potensialet i seg til å bekjempe sult og underernæring i fattige land. Ifølge Dr. Urs Heierli ved universitetet i St. Gallen kan så lite som 1 gram spirulina om dagen over noen få uker rette opp feilernæring hos et lite barn («Sustainable approaches to combat malnutrition», 2000), en idé som ble støttet av FN i deres årsrapport i 2005.
Hvordan bruke spirulina?
Fordi Spirulina er så næringsrikt, trenger du ikke bruke så mye. Et par teskjeer holder lenge. Bland den inn, strø den over, bak med den. I de medisinske undersøkelsene som har vært gjennomført med spirulina har dosene variert fra 3 – 4 g pr dag i tester mot høyt blodtrykk og leverfett og opp mot 7 – 8 g der den har vært testet mot kolestrol og muskeleffekt.
Noen tar spirulina en halv time før mat sammen med et glass for å øke metthetsfølelsen og redusere sultfølelsen. For øvrig er det kanskje mest vanlig å bruke spirulina i smoothies og grøt.
Smaken er ganske fremtredende og krever litt tilvenning, men de fleste venner seg til den og den lar seg best kamuflere med appelsin og sitrus.
Ingredienser
Pulver av økologisk Spirulina (Arthrospira platensis).
Nettovekt: 150 gram
Næringsinnhold
pr. 100 g |
% av RI* |
|
Energi |
1414 kJ/338 kcal |
|
Fett - hvorav mettede fettsyrer |
0,9 g 0,5 g |
|
Karbohydrater - hvorav sukkerarter |
11 g 0,1 g |
|
Kostfiber | 6,3 g | |
Protein | 68 g | |
Salt | 3,4 g | |
vitamin A (fra betakaroten) | 6070 µg RE | 759% |
Vitamin K | 25,5 µg | 34% |
Jern | 28,5 mg | 204% |
Mangan | 2,6 mg | 130% |
Krom | 30 µg | 75% |
Magnesium | 195 mg | 52% |
Kalium | 1363 mg | 68% |
Vitamin E | 5 mg | 42% |
Folsyre (vitamin B9) | 94 µg | 47% |
Niacin (vitamin B3) | 12,8 mg | 80% |
Riboflavin (vitamin B2) | 3,7 mg | 264% |
*RI = referanseinntak
Referanseinntak angir hvilke mengder vitaminer og mineraler som er tilstrekkelig til å gi et godt næringsinntak for en voksen gjennomsnittsperson. Verdiene er ment til å fungere som rettesnor for et sunt kosthold, men er ikke ment som individuelle kostråd.
Advarsler
Spirulina betraktes helsemyndighetene som en trygg råvare.
Spirulina inneholder noe salt, ca. 3,4g pr 100 gram. 1 ss Supernature spirulina (7g) inneholder ca. 0,2g salt, som tilsvarer 3 – 4% av anbefalt maksimalt inntak av salt pr. dag. Personer med høyt blodtrykk eller som av andre grunner vet at de trenger å være ekstra nøye med saltinntaket, bør ta det opp med sin lege før de inkluderer spirulina i kostholdet.
Personer med Føllings sykdom (en medfødt stoffskiftesykdom) bør unngå spirulina helt fordi den inneholder en aminosyre de ikke klarer å forbrenne. Personer med enkelte autoimmune sykdommer som MS bør også unngå spirulina.
Vi anbefaler at du velger spirulina av høy kvalitet, ideelt sett økologisk, for å sikre at den ikke inneholder skadelige komponenter, siden alger har en høy absorpsjonsevne. Velger du spirulina fra Supernature, kan du være helt trygg.
Legg til en produktomtale